İnternet üzerinden ürün veya hizmet alımını sağlayan bir sistem olan elektronik ticaret 1996 yılında hayatımıza girmiştir. Gün geçtikçe büyüyen bir sektör haline gelmiştir.
1995 yılında kurulan Amazon ve eBay dünyadaki ilk e-ticaret platformları olma özelliğini taşımaktadır. Yine 1999 yılında kurulan ve Çin merkezli olan Alibaba ise bugün e-ticaret sektörünün en güçlüleri arasında gösterilmektedir. 1989 yılında geliştirilen HTML dili ile internet daha çok kullanıma yaygınlaşmıştır. 1990’lı yıllara gelindiğinde ise şirket ve grup içi ticaret işlemlerinin çözümü için EDI yöntemini geliştirildi. EDI, e-ticaretin ilk versiyonu sayılmaktadır. Web tabanlı algoritmalar gelişim göstererek günümüzdeki e-ticaret sitelerinin oluşmasına sebep olmuş ve dünya çapındaki ilk e-ticaret işlemleri 1996 yılında yapılmıştır. Ülkemizde 1998 yılında kurulan hepsiburada.com’ un bugün dünya devi Alibaba’ dan daha önce kurulduğunu görmekteyiz. Hepsiburada.com’ u, 2001 yılında kurulan Gittigidiyor, 2009 yılında kurulan Trendyol ve 2012 yılında kurulan n11.com takip etmektedir.
E-ticaretin kullanıcı deneyimi açısından mobil cihazların ve finansal teknolojilerin gelişimi ile ilerleyen yıllarda daha fazla gelişeceği ve tercih edileceği düşünülmektedir. E-ticaret, internetin günümüzde popüler olması ve altın çağını yaşamasından nasibini almıştır. Ve hatta e-ticaret bazı ülkelerin geçim sektörü haline gelmiştir. E-ticaret sektörü ekonominin kötü gidişatına bakmadan hızla büyümeye devam etmiş ve etmektedir.
E-ticaretin gelişmesinde birçok bileşen yer almaktadır. En etkilisi olarak nüfusun büyümesi, internetin yaygınlaşması, ödeme konusundaki seçeneğin çoğalması, ulaştırma ve taşımacılık işlemlerinde ki gelişmeler önemli faktörler olarak gösterilmektedir. 2011 yılı verilerine göre 36 milyon İnternet kullanan tüketicisine sahipken Türkiye şuanda Avrupa’ da internet kullanımında sıralamanın 6.kısmında yer almaktadır. Ayrıca genç ve dinamik nüfusta Türkiye’ de yüksek teknolojilere adapte olma konusunda önde gelebilmektedir. Yine e-ticaret sektörü için önemli bir husus olan taşımacılıkta da Türkiye önde gelen ülkelerdendir. Birçok kargo firması en geç iki gün içerisinde ürün teslimini yapar hale gelmiştir. Yine gelişmiş banka sistemleri sayesinde de müşteriler ödemelerini kolaylıkla yapmakta ve ödemelerinde taksitli alışveriş yolunu tercih edebilmektedir.
Türkiye’ de sık kullanılan ödeme yöntemlerinden biri online ödemedir. E-ticaretin tercihinde online ödemenin önemli bir rolü olduğunu gözden kaçırmamalıyız. Ülkemiz git gide gelişim göstermekle birlikte bu konuda da aktifliğini artırmaktadır. Dünya genelinde büyüme durumu ülkemizden farklıdır. Fransa, İtalya, İspanya, Rusya gibi gelişen pazarlar kendi paylarını almaktadır. Dünya genelinde 2011 yılı verişleri 900 milyar dolar iken, 2012 yılı verilerinde bu rakam 1 trilyon doları, 2013 yılında ise 1,6 trilyonu geçmiştir.
Türkiye’ de, internetten alışveriş tercihi, dünya piyasalarında ki e-ticaret veri ve analiz edilmesi ile aşağıda kalmayacak durumdadır. Bu durumda potansiyeli fırsata dönüştürmek sektördeki firmaların veya girişimcilerin elinde olacaktır.
Leave a Comment