Genel

E-ihracat Nedir?

E-ihracat kavramı, ekonomik açıdan müreffeh bir seviyede bulunan ülkelerin, ürettikleri ürün ya da hizmetleri, iç pazara ek olarak sınır ötesi pazarlarda da satabilmeleriyle ilgili bir kavramdır. Nitekim e-ihracat, KOBİ’lerin yurt dışındaki pazarlarda ürün ya da hizmet satışı gerçekleştirebilmesini sağlayan bir ticaret yöntemi olarak karışımıza çıkmaktadır.
İnternet üzerindeki satış kanalları aracılığı ile yurt dışındaki pazarlarda bireysel tüketicilere hedef alınarak yapılan satışlar e-ihracat kapsamına alınmaktadır. E-ticaretin bir nevi yurt dışı pazarlardaki versiyonu şeklinde tanımlanabilecek e-ihracat, özellikle son dönemde toptan mal tedariki ve mağazalarda satışı şeklinde gerçekleştirilen geleneksel ticaretin yerine tercih edilen bir ticari faaliyet olarak öne çıkmaktadır. Günümüzde ticaretin büyük bir kısmı, online siparişler ile gerçekleşmeye devam ettiği için e-ihracat sektörü de giderek büyümektedir.
E-ihracatın Avantajları Nelerdir?
E-ihracat modelinin avantajları, ticaret sektöründe neredeyse sınırsız olarak tanımlandırılmaktadır. Hedef kitlesi ve pazarı iyi belirlemiş yerli ürünlerin yurt dışında yaşayan bireysel müşterilerden oluşan hedef kitlesine sunulmasının pek çok avantajı bulunmaktadır. E-ihracat ile uğraşan şirketler kadar ülke açısından da faydalı bir girişim olan bu ticari faaliyetlerde, ülkeye yurt dışından döviz girdisi sağlanmaktadır. Bu sebeple devletin resmi kurumları e-ihracat amacıyla yola çıkan ticari faaliyetlerin başarılı olması için çeşitli destek ve KDV muafiyeti gibi imkanlar sağlamaktadır.
E-ihracat sektöründe yer almak isteyen ticari şirketler için pek çok fırsat bulunmaktadır. Örneğin Avrupa Birliği’ne bağlı ülkeler 22 Euro tutarının altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve KDV almamaktadır. Bunun dışında ülkemizin komşularına yönelik yapılan e-ihracat faaliyetlerinde de ciddi oranda teşvikler bulunmaktadır.
E-İhracat Nasıl Yapılır?
E-ihracat sitesinin kurulması öncesinde e-ihracat sektöründe yer alabilmek için atılması gereken adımlar bulunmaktadır. Söz konusu hazırlıklar şunlardan oluşmaktadır:
İhracatçılar Birliği’ne kayıt yaptırılması,
ETGB Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı düzenlemesine uygun planlama yapılması,
Resmi fatura ve proforma fatura tasarımlarının yapılması,
Satılacak ürünlerin belirlenmesi,
Ödeme seçenekleri ve entegrasyonu ,
Uçtan uca tasarlanmış teslimat operasyonu,
Sosyal medya desteğinin kurulması
E-ticaret sektöründe başarılı bir girişim hazırlığındaysanız tüm bu gerekli işlemler kadar, hedef kitle belirlemesi gibi stratejik planlamaların da yerine getirilmesi önem taşımaktadır. Dolayısıyla halihazırda e-ticaret sitesine sahip olsanız bile e-ihracat sektöründe bu site ile başarılı olacağınız garanti değildir. Bu yüzden e-ihracat yaparken tüm olasılıkları göz önünde bulundurarak doğru iletişim yöntemleri ile stratejik planlama yapmanız önem teşkil eden bir konudur.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir