Genel

E-ihracat Dezavantajları Nelerdir?

E-ihracat yapmanın dezavantajları, özellikle e-ticaret sektöründe halihazırda faaliyet gösteren pek çok şirketin mevcut durumda karşılaştıkları olumsuz durumlarla benzerlik göstermektedir. Son yıllarda devlet destekli projeler ve teşvikler ile ticaretle uğraşan kişiler arasında oldukça popüler bir hale gelen e-ihracat dezavantajları bakımından da dikkat çekmektedir. Her ne kadar vergi muafiyeti ve yazılım altyapısı gibi destekler alsa da e-ihracat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin karşılaştıkları olumsuz durumlar ve riskler şunlardan oluşmaktadır:
Geleneksel ihracat faaliyetlerine göre e-ihracat yaparken, tüketicilerin online platform üzerinden satın almış oldukları ürünleri deneme, dokunma gibi yakından inceleme fırsatından yararlanamamaları bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle e-ihracat faaliyetlerinde bir ürün her ne kadar internet üzerinden ödemesi yapılarak satılmış olsa da tüketiciye teslim edildikten sonra geri iade edilme olasılığı geleneksel ihracat faaliyetlerine göre çok yüksektir. Bu nedenle e-ihracat ile uğraşan şirketlerin çoğunlukla ürün iadesi yapması gibi bir dezavantajı mevcuttur.
Öte yandan e-ihracat faaliyetlerinde internet üzerinden ödeme yapan tüketiciler, ürünü belirli bir vakitten sonra tedarik edebilmektedir. Yani ödemesini yapan tüketici, o ürüne sahip olması için teslimat sürecini beklemek zorundadır. Dolayısıyla geleneksel ihracatta olduğu gibi doğrudan elden tedarik mümkün olmadığı için pek çok kullanıcı e-ihracat yerine geleneksel yöntemleri tercih edebilmektedir. Bu durum e-ihracat faaliyetlerini yerine getirecek şirketlerin doğru ürün seçimi ve doğru hedef kitle analizi yapmalarını çok kritik bir konuma yükseltmektedir.
E-ihracatın Olumsuz Yanları
E-ihracat faaliyetlerinin olumsuz yanları arasında tüketiciler nezdinde en çok dikkat çeken unsurlardan biri de internet üzerinden satın alımlara olan güvensizlik duygusudur. Bu sebeple e-ihracat sektöründe yeteri kadar satış yapamamış ve sektöre yeni girmiş şirketlerin çok ciddi satış rakamlarına ulaşması uzun zaman alabilmektedir. Bu yüzden tüketiciler de çok sayıda satış gerçekleştirmemiş şirketleri güvenilir olarak görmediği için bu alanda tüketici güvenini kazanmak oldukça sıkıntılı bir süreçtir.
E-ihracat sektöründe rekabet çok üst düzeydedir. Dolayısıyla yurt dışındaki pazarda boy göstermek şirketler açısından birtakım olumsuz yanları ve riskleri beraberinde getirmektedir. Mevcut durumda yurt dışında çok satılan bir ürüne rakip olarak e-ihracata girmek, istenen satış rakamlarına ulaşılamamasına neden olacaktır. Çünkü tüketiciler, yurt dışında bir şirketten alışveriş yapmaktansa, aynı ürünü kendi ülkesinden satın almayı daha güvenilir ve pratik bulmaktadır. Bu yüzden e-ihracat dezavantajları konusunda olumsuz etkilenmemek için sektöründe ürün ve hizmet analizinin, fiyatlandırmanın, hedef kitleye verilecek vaatler ile mesajların çok dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi önem teşkil etmektedir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir